Haarlem Urban Sketchers: Amsterdamse Poort tekenen

Als je vanuit Amsterdam het mooie Haarlem inrijdt, prijkt daar de Amsterdamse Poort aan de horizon. Via de poort loop je zo richting het Spaarne en het centrum. Een prachtig entree om een stad binnen te rijden, en dus ook om te tekenen. 

Urban Sketching

Het beste uitzicht op de poort heb je vanaf het kruispunt, met daar langs een klein strookje voetpad. Hoe mooi het uitzicht ook is, de omgeving zelf is dus niet echt om over naar huis te schrijven. In mijn eentje zou ik er niet zo snel gaan zitten. Toen Haarlem Urban Sketchers een sketchevent plande bij de Amsterdamse Poort, wist ik: dit is mijn kans! En zo streek ik op mijn klapstoeltje, op zaterdagochtend neer op de koudste en winderigste plek, maar wel met, vond ik, het beste uitzicht op de poort. Samen met nog een aantal andere tekenfanaten.

Ik koos ervoor om niet alleen de poort te tekenen, maar ook de omgeving. Dus de rij huizen aan de linkerkant. Best een uitdaging. Maar de boom op links, en de stoplichten zorgden voor handige referenties en mikpunten om te bepalen op wat voor hoogte bijvoorbeeld de torentjes van de poort moeten komen. Zo ‘brei’ ik de tekening aan een. Alles direct in pen om het tempo er een beetje in te houden.

 

Witte vingertoppen

Eenmaal in de trance van het tekenen, absorbeer ik in het moment. Getoeter van auto’s, snel optrekkende motors, raken al snel op de achtergrond. Flarden van gesprekken van voorbijgaande fietsers vang ik op. Zo ook: ‘kijk wat leuk, deze mensen doen mee aan een tekenwedstrijd.’ Ik glimlach. Enkele voetgangers blijven even staan en kijken hoe mijn pen over het papier vloeit. Korte gesprekjes volgen. Niks dan positiefs. Ik houd ervan.

Dat is nu ook het leuke van tekenen op lokatie. Je raakt volledig in het moment, verbonden met een plek. Je raakt snel in gesprek met allerlei soorten mensen. Die Poort waar ik al zo vaak voorbij ben gereden met de auto. Ik weet nu precies de details van dit historische bouwwerk. Met witte vingertoppen, loop ik twee uur later, totaal verkleumd, tevreden terug met mijn schetsboek naar de startplek van het event. Benieuwd naar de resultaten van de anderen. 

Some More Cool Projects