Voor dit huisportret ontving ik foto’s uit een vergeeld foto-album. Op een van de plaatjes poseren de eigenaren voor hun bakkerij in Amsterdam West. ‘Van bakkersfiets naar een Mercedes voor de deur’, lees ik in een bijschrift. Dat ze trots op hun winkel zijn, is duidelijk. Dat de bakker nog in de harten van de familie zit ook; de kleindochter van het echtpaar klopt zoveel jaar later bij mij aan om er een huisportret van te laten maken. In de eerste instantie stuurde ze mij foto’s van het huidige pand. Of ik van die foto’s een huisportret wilde maken. Een redelijk saai gebouw, met veel baksteen en ramen, en een etalage van een massagestudio. Mijn hart ging er niet meteen harder van kloppen.

Dus vraag ik aan haar of ze toevallig nog foto’s van de oude bakkerij heeft. En dat heeft ze! Opeens kan ik de tekening van het huis wat extra charme geven. Ik teken de etalage en de slogan ‘Alleen voor het allerbeste brood, Luc. de Boer.’ Een foto van een bakkersfiets heeft ze niet, maar gelukkig is daar Google. En met een beetje zoekmachine en fantasie teken ik een ouderwetse bakkersfiets voor de deur. De oude bakkerij komt zo weer een beetje tot leven. En ik weet bijna zeker dat de vader van mijn opdrachtgever het pand zo maar al te goed herkent!

Huisportret: van massagestudio naar oude bakkerij

Some More Cool Projects